- Tilbake til innhold -

Læregutt i skjønnhetens tjeneste
Artikkel fra Haugesund Avis, 24. august 2001 av Tove Marie Sortland.

Frustrasjon, fortvilelse, lengsel og glede. Det ligger følelser bak når tidligere Nerdrum-elev Atle Skudal fra Torvastad vil skape skjønnhet på lerretet.
En lengsel etter å strekke seg mot det som er vakkert, svarer Atle Skudal når han blir spurt om hva det er han ønsker å uttrykke i bildene sine.
Alle bildene mine er en kamp, for hvert av dem ønsker jeg å nå ett nytt nivå. Det er gjennom fortvilelse og frustrasjon jeg skaper noe nytt, og det er der gleden ligger, sier Skudal, og ser på de forskjellige bildene han har plassert rundt i kjellerstuen på Torvastad.
Atle Skudal har sommerferie fra kunststuidene sine på The Florence Academy of Art, og slapper av hjemme på Karmøy. De siste to årene har han studert i Firenze, og to år før det var han lærling hos Odd Nerdrum.

Fant sitt paradis
- Jeg har I hovedak konsentrert meg om å lære meg teknikken, sier han beskjedent, mens bildene hans tydelig viser hvilken tradisjon og skole han har gått i.
Det er den klassiske tradisjon og det tidløse vakre Skudal føler seg hjemme i.
- Jeg har ingen lengsel som går i retning av det moderne samfunn, konstaterer han, og har dermed naturlig nok funnet sitt lille paradis i renessansekunstens høyborg I Italia.
- Firenze er hjembyen til både Michelangelo, Rafael og da Vinci. En så bra samling av skulpturer finnes vel ikke noe annet sted I verden, sier maleren, som har Michelangelos grav liggende bare 200 meter fra leiligheten.
10-12 timer hver dag blir brukt til å male. Skudal står opp tidlig og løper en tur hver dag før han begynner på dagens arbeid.

Beundrer Nerdrum
- Skolen krever en viss disiplin, og det er flere som har sluttet. Men jeg gleder meg stort sett hver dag jeg er der nede, selv om jeg savner en person som Nerdrum.
Skudal er full av lovord og ros om sin tidligere lærer og mester.
- Jeg er utrolig takknemlig for at jeg fikk gå I skole hos ham. Nerdrum har et nivå som er ekstremt høyt og er uten tvil den beste Norge har fostret innenfor den tradisjonen. De som går i lære hos ham blir tatt veldig godt vare på, og som et forbilde e han helt fantastisk, mener Skudal.
Den unge kunstneren har ikke hatt mange utstillingene ennå, og hans første I utlandet kommer senere I høst (2002). Da skal flere av hans bilder vises hos en gallerist i Florida.
- Det viktigste for meg er å holde en slik kvalitet på arbeidet at jeg vet det blir en god investering for dem som vil kjøpe det, sier Atle Skudal.

- Tilbake til innhold -